Ontmoet de interieurarchitect Hilde Peters-Wopereis van Ontwerpplek
Wonen in Ode Apartments is uniek wonen. En dan hebben we het niet alleen om de buitenkant van het gebouw en het geweldige uitzicht, maar óók over de mogelijkheden om de woningen in te richten. Wij spraken met Hilde Peters-Wopereis van Ontwerpplek, bureau voor interieurarchitectuur, die als interieurarchitect is betrokken bij Ode Apartments. We vroegen naar haar visie, haar werkproces, tips om een woning optimaal in te richten én tot slot waarom wonen in een Ode appartement zo speciaal is. Een interessant gesprek over jezelf vinden, trots zijn op Amsterdam en uitzonderlijk wonen.
Leefbaarheid en functionaliteit als rode draad
De vaste kern van Ontwerpplek wordt gevormd door Hilde Peters-Wopereis (interieurarchitect), Marjolein van Dort (interieurontwerper) en hun medewerker Inez van Rijn. Samen met een netwerk van architecten, gespecialiseerde bouwers en leveranciers, communicatiebureaus, grafische ontwerpers en kunstenaars, richt het bureau zich op het creëren van kwaliteitsmomenten in het leven van mensen. Met ‘no-nonsense interieurarchitectuur’, waarbij leefbaarheid en functionaliteit voorop staan én er oog is voor balans. Peters-Wopereis: “Mensen moeten zichzelf in een interieur herkennen, weerspiegeld zien en er simpelweg plezier uit halen. Maatwerk is voor ons daarom heel belangrijk.”
Een gelukkiger leven
Het gezegde ‘home is where the heart is’ is geen cliché in het werk van Peters-Wopereis. Integendeel; in haar werk draait het om thuis oprecht geluk ervaren. “Simpel gezegd gaat interieurarchitectuur over beleving en het leven van mensen verbeteren. Of het nu gaat om het herontdekken van je eigen huis en daarin je eigen behoeftes terugvinden, of het creëren van een uniek en persoonlijk rustpunt in een gloednieuwe omgeving. Interieur maakt een huis een thuis voor mensen als individu, maar ook samen. Een plek voor rust en sereniteit tegenover bruisende samenkomsten met geliefden. Een plek waar je echt jezelf kan zijn.”
Uitgebreide lijst van vragen
Hoe komt die beleving en het verbeteren van iemands leven nu precies tot uiting in het ontwerpproces? Een uitgebreide lijst met vragen blijkt de sleutel tot de essentie. “Ik neem écht de tijd om de (toekomstige) bewoner(s) te leren kennen of met een opdrachtgever te praten over de visie op en toekomst van een woning. Ik maak mijn werk zo persoonlijk mogelijk, om te voorkomen dat het eindresultaat een interieur is dat vooral andere mensen leuk of imposant vinden, in plaats van de bewoner zelf. Je interieur moet voelen als een verfijnde vertaling van je zijn.”
“Naast de directe omgeving - de vaste architectuur waar vanuit ik mijn werk begin - speelt de bewoner de hoofdrol. Wat maakt iemand uniek, hoe richten ze hun leven in, welke concrete woonwensen zijn er? Maar nog belangrijker: wat doet er écht toe in iemands leven? Kom je tot rust door je thuis veel terug te trekken of wil je juist meer met elkaar verbinden en dat stimuleren met je interieur? Houd je erg van koken of ga je liever uit eten en hoeft de keuken geen prominente plek in het interieur in te nemen? Houd je van luisterboeken, muziek luisteren en lezen? Werk je veel vanuit huis of wil je thuis juist je werk helemaal los kunnen laten? Dit alles kleurt de keuzes die we hierna samen maken. We praten ook nooit in termen als ‘mooi’ of ‘niet mooi’, want dat is smaak verbonden, we vertalen hoe iemand is.”
Sereniteit midden in de bruisende stad
Ontwerpplek heeft interieurs ontworpen die Ode tot leven laten komen. Een uitgebreide analyse ging daaraan vooraf, met het fenomenale uitzicht als uitgangspunt. Peters-Wopereis: “Sereniteit in het interieur is de sleutel om het uitzicht van Ode tot z’n recht te laten komen. De interieurs onderscheiden zich met de indelingen, kleur, materialen, los meubilair, verlichting en de statements die er worden gemaakt. Enerzijds zijn de ruimtes neutraal, licht en open ingericht, met gebruik van eerlijke materialen en spullen met een persoonlijk verhaal. Anderzijds vallen levendigheid, meer contrasterend kleurgebruik, prints en rauwer materiaalgebruik op. Wat de interieurs gemeen hebben, is dat we zorgen voor een constant gevoel van vrijheid in de ruimte, met veel verschillende plekken in het huis die elk een specifiek doel hebben. Én… het uitzicht blijft de hoofdrol spelen. Door de donkere kozijnen wordt het uitzicht als het ware ingekaderd en kijk je naar een lijst met een levend kunstwerk. Dat is zó uniek, dat moet het interieur ondersteunen en vieren.”
Praktische tips om uitzonderlijk te wonen
Op de vraag hoe een woning in Ode het best kan worden ingericht, vertelt Peters-Wopereis met nóg meer passie: “Zet een goede basis neer. En daarmee bedoel ik: maak een masterplan. Zo voorkom je impulsaankopen en kies je duurzame beslissingen die écht bij je passen. Bij appartementen, zoals in Ode, adviseer ik om één soort vloerafwerking te kiezen. Bijvoorbeeld een neutrale gietvloer. Doordat die zich als een olievlek over het oppervlak lijkt te verspreiden, ontstaat er nog meer een gevoel van ruimtelijkheid. In de grotere appartementen adviseer ik juist een vloer met een patroon. Dit zorgt voor spanning en levendigheid.”
“Verder adviseer ik voor elk appartement om intimiteit te zoeken in de open ruimtes. Bijvoorbeeld met karpetten in verschillende kleuren en structuren. Of door banken, open kasten en lage dressoirs vrij in de ruimte te plaatsen, zodat er meer intieme plekken ontstaan. Kiezen voor meerlaagse gordijnen zodat je kunt spelen met daglicht en privacy. En om de magie van het uitzicht te bewaren adviseer ik vooral om de gevels vrij te houden.”
De stad wordt een kunstwerk
Over de vraag waarom wonen in Ode zo’n unieke kans is en veel mogelijkheden biedt voor het interieur, hoeft Peters-Wopereis niet na te denken. “Thuiskomen in Ode betekent echt jezelf kunnen zijn, en trots te zijn op de stad. Dat trots zijn, krijgt alle ruimte in de architectuur. Je wilt in Ode wonen omdat je echt van Amsterdam houdt; de stad wordt tenslotte jouw kunstwerk. In elk appartement voel je lucht, ruimtelijkheid, historie en toekomst. Het brengt je bij het gevoel van verbondenheid met jezelf, je geliefde(n) en Amsterdam. Ik ervaar de appartementen als een oase van rust na een dag vol reuring en tegelijk als dé plek om het leven te vieren. Door de sobere inrichting die we hebben ontwikkeld, is er geen ruis in dit gevoel.”
Verlies jezelf niet in Pinterest
We ronden het inspirerende gesprek af met een afsluitend interieuradvies van Peters-Wopereis. Haar antwoord vat alles mooi samen: “Verlies jezelf niet in Pinterest, trends of impulsaankopen, maar kijk naar waar je echt gelukkig van wordt. Hoe wil ik wonen, hoe wil ik leven? Als je weet wie je bent, dan kun je pas op zoek gaan naar wat bij je past. Dit zorgt niet alleen voor een gelukkiger leven op de korte, maar zeker ook de lange termijn. En wonen in Ode doe je niet voor even. Daar wil je jaren van genieten. Vol trots.”