Architect Ben van Berkel: "Ik houd van het moment dat het gebouw wordt omarmd"

26 januari '21

Het prachtige woon- en kantorencomplex op het einde van het Oosterdokseiland, wordt een spectaculair sluitstuk van Ode. Het wordt een gebouw dat, volgens architect Ben van Berkel (UNStudio), 'iets teruggeeft' aan de stad. Een eigentijdse vertaling van het historische karakter van Amsterdam. En alles draait om 'de mens die er straks gaat wonen'. De appartementen zijn dan ook op een comfortabele manier ontworpen.

image alt

Eigentijdse vertaling van de geschiedenis

Het iconische, transparante gebouw op het Oosterdokseiland kan volgens de architect zomaar één van de belangrijkste symbolen van de stad worden. Een gebouw dat iets teruggeeft aan de stad. Van Berkel: "Dat heeft te maken met de historische kwaliteiten van het stadscentrum van Amsterdam en de manier waarop het water reflecteert in de façade. Dat brengen we in dit gebouw samen met de robuustheid van de geschiedenis van de oude haven. We geven als het ware een eigentijdse vertaling van die geschiedenis terug aan de stad."

(Foto: Els Zweerink)

Appartementen comfortabel ontworpen

Het imposante woon- en kantorencomplex, met een City Campus, heeft een massale omvang. Toch oogt het volume licht en transparant, door het gebruik van het vele glas in de gevel. Daarbij is natuurlijk rekening gehouden met de bewoners. Een van de belangrijkste aspecten van deze appartementen is volgens Van Berkel dat ze op een heel comfortabele manier zijn ontworpen: "Niet alleen met veel daglicht, maar ook met de juiste installatietechnieken die zorgen voor een comfortabele temperatuur. Zo wordt gebruikt gemaakt van driedubbel glas, zodat je bij warme dagen geen oververhitting krijgt in de appartementen."

Het gebouw tot leven zien komen

Want, het gaat uiteindelijk allemaal om de mensen die er straks gaat wonen. Als architect is Van Berkel trots dat UNStudio zo’n groot en mooi project kon ontwerpen op deze centrale locatie. Maar hij kijkt er ook naar uit het gebouw over te dragen aan de gebruikers. "Dat moment, waarop je het gebouw als het ware tot leven ziet komen, daar houd ik zelfs van. Dat het gebouw wordt omarmd door die gebruikers."

(Quotes uit dit artikel zijn afkomstig uit eerdere interviews met Ben van Berkel over Ode, door journalist Michel van Dijk)

Een vraag? Wij staan u graag te woord
Meer weten over de locatie? Dit is Het Oosterdokseiland