Maak kennis met Jeroen Galle, projectdirecteur BPD
23 april '21
"Het is mooi om te zien dat het wordt zoals je het hebt bedacht", zegt projectdirecteur Jeroen Galle van BPD, over het laatste gebouw van het Oosterdokseiland dat uit de steigers komt. Zijn rol als opdrachtgever van de gebiedsontwikkeling vergelijkt hij met die van een filmproducent; hij is degene die alle disciplines bij elkaar brengt en ervoor zorgt dat iedereen op het juiste moment wordt opgelijnd. En dat is een uitdaging bij Ode. "In het vastgoed-vak maak je vaak ‘gewoon’ een gebouw. Maar hier hebben we een compleet stuk stad gemaakt."
Stedenbouwkundige eenheid
Dat complete stukje stad is geïnspireerd op de Amsterdamse grachtengordel er tegenover. "De gebouwen staan mooi op een rijtje, maar zijn allemaal verschillend. In architectuur, maar ook in functie; woningen, kantoren, hotels, horeca, cultuur, onderwijs heb je daar. En al die functies vind je ook terug op het Oosterdokseiland, alleen de gebouwen zijn wat moderner. We noemen dat een stedenbouwkundige eenheid."
'Een van de mooiste projecten waaraan je kunt werken'
Die totale combinatie, van de plek, het programma, de architectuur en de uitstraling, is wat het project volgens Galle uniek maakt. "Het is een nieuw stuk stad, op een historisch heel belangrijke plek midden in het centrum. Dit is een van de mooiste projecten waaraan je kunt werken als professional in het vastgoed. En het doet mij nóg meer, omdat ik zelf ook Amsterdammer ben. Het is ook fijn om te zien dat het gebied echt wordt omarmd door de Amsterdammers. Het is door de complete transformatie de afgelopen 40 jaar echt een onderdeel van de stad geworden, wat het voorheen niet was. En dat mensen er blij van worden, daar doe je he uiteindelijk voor."
De treinen rijden dag en nacht door
Het sluitstuk van het Oosterdokseiland is een woon- en kantorencomplex, met 9 lagen met woningen. Galle vindt het fantastisch dat het project de afronding nadert. "Natuurlijk is het ook spannend, dat is met elk gebouw. Maar we zien gelukkig, nu het gebouw echt uit de steigers komt, dat het wordt zoals je het hebt bedacht. Dat is mooi om te zien. Vergelijk het met een film, waarbij de architect als het ware de regisseur is, en ik de producent die zorgt dat het allemaal voor elkaar komt.
Het spannende zit hem vooral in het bij elkaar brengen van alle disciplines en professionele partijen op het juiste moment, om het beste eruit te halen. Want we coördineren hier een heel groot bouwproces, op een al goed functionerend deel van de stad. Er is een parkeergarage die moet kunnen doordraaien en we bouwen ongeveer tegen het spoor aan, waar ook de treinen dag en nacht doorrijden. Dat is soms best een uitdaging."